четвер, 19 березня 2015 р.

Історія школи



За довгих 100 років наша школа випустила в широкий життєвий шлях десять поколінь учнів , в її стінах працювало чотири покоління вчителів і в різні періоди очолювало10 директорів.
     Старе приміщення школи в селі Пришиб було збудовано в 1914 році на кошти земства. Важкими  були перші роки    ії існування ,особливо роки революції та громадянської війни,роки репресій та голодомору, але потяг до знань у людей був дуже великий . 30-ті роки для школи пов’язані з іменем Сапсая Володимира Прокоповича. Починав свою діяльність учителем села Підлужжя. Брав участь у колективізації, очолював комсомол села, організував співочий, драматичний та інший гуртки. Сам був і акторо і режисером. Згодом його призначають інспектором освіти в Кременчуцькому районі по ліквідації неписемності. За роботу його неодноразово нагороджували цінними подарунками. З 1933 року прийшов працювати директором школи в село Пришиб, по сумісництву завідує клубом. В 1937 році переїзжає до Комишнянського району.В окупації він створив підпільну комсомольську організацію.  
В роки голодомору в селі діяв патронат для дітей, у яких померли батьки. Керувала ним вчителька Грабська Віра Степанівна. Ця жінка спасла від голоду не одну дитину. Патронат знаходився на місці сучасного сільського клубу.
А далі були сорокові роки: тяжкі як для країни так і для нашого села. Фашисти окупували село 2 вересня 1941 року. Школа не припиняла своєї роботи. Багатьом учням довелося припинити навчання, щоб піти до школи лише через кілька років.
 Важко зараз підрахувати скільком випускникам дала путівку в життя Пришибська школа . В післявоєнні роки в школі навчалися учні з населених пунктів Пришиб, Келеберда, Салівка, Лавриківка, Ємці, Горішні –Плавні, Підусти,Низи,Мотрине, хутір Шведівка,Солонці кількість учнів становила 560 і більше. Навчання проводилось у дві зміни. З 9 до 14 години –учні молодших класів, з 14 до 21 –старших.
В 50-60 роки багато учнів попрощалися зі школою та селом, щоб продовжити навчання далі, відправиться на роботу до міст,де будувалися велики підприємства.  Людьми різних професій стали випускники Пришибської школи: механізаторами, агрономами, медпрацівниками, вчителями. 1956 року в школі на високому рівні було поставлено виробниче навчання. За виробничою бригадою було закріплено 10 га орної землі, на якій вирощувались зернові, просапні сільськогосподарські культури.
    У 1980 році Пришибська загальноосвітня школа отримала нову прописку. Побудована нова школа. Але працювало приміщення і старої школи, в ній знаходилась до 1995 року початкова школа.







Немає коментарів:

Дописати коментар