понеділок, 12 листопада 2018 р.

Вона неповторна. Моя мова.

9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Але в нашій школі святкування почалося задовго до самого свята. Активну участь у організації та проведенні заходів взяли звичайно ж вчителі української мови та літератури Зоя Іванівна та Поліна Вікторівна та учні 7,8 класів.
5 листопада було оголошено про конкурс плакатів "Реклама - заклик до вивчення української мови". Учні 1-7 класів малювали міні-плакати, на яких зобразили свою любов і повагу до рідного слова.
Цього ж дня учні-представники 7-8 класів разом з вчителем української мови Поліною Вікторівною провели інформаційну акцію "18-й радіодиктант національної єдності - #пишеморазом!", під час якої розповсюдили листівки і оголошення про Всеукраїнський флешмоб і запросили жителів громади у школу для написання диктанту.





8 листопада відбувся конкурс між учнями 6-8-х класів, де вони показали свої знання лексики, орфографії, фразеології та інших розділів науки про мову. 

9 листопада ранок у школі розпочався зі святкової лінійки, під час якої учні 9-10 класів ще раз нагадали всім присутнім історію свята, наголосивши на важливості збереження та вивчення рідної мови.

На завершення лінійки всі присутні стали свідками флешмобу "Моя мова - найкраща!", під час якого учні 1-11 класів та педагоги виголошували вірші та вислови про мову.
Після лінійки відбувся конкурс для учнів 10-11 класів, під час якого учні мали змогу показати свої знання і навчитися чогось нового.


На завершення учасники зробили спільне фото.
Цього ж дня, об 11.30 учні старших класів, педагоги, випускники, представники громади долучилися до написання 18-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності "Крила України". Загалом диктант у стінах Пришибської ЗОШ І-ІІІ ступенів Пришибської сільської ради писали 27 учасників.


Завдяки всім проведеним заходам нам вдалося згуртувати шкільну родину навколо рідної мови, її проблем і важливості збереження.

Юрко ШкрумелякМОЛИТВА ЗА РІДНУ МОВУ 
Боже, Отче милостивий,
Ти нам дав ту мову красну,
Поміж мовами найкращу,
Нашу рідну, нашу власну.
Тою мовою співала
Нам, маленьким, наша мати,
Тою мовою навчала
Тебе, Боже, прославляти.
Тою мовою ми можем
Величатись перед світом,
Бо між мовами ця мова -
Мов троянда поміж цвітом.
Хоч би й хто напастував нас,
Хоч би й хто посмів грозити, -
Дай нам силу, дай відвагу
Рідну мову боронити.
Поможи, Небес Владико,
Хай буде по Твоїй волі,
Щоб та мова гомоніла
Вільно: в хаті, церкві, в школі.
Дай діждати пошанівку
Рідного святого слова,
Щоб цвіла на славу Божу
Наша українська мова!


Немає коментарів:

Дописати коментар