неділя, 9 грудня 2018 р.

Непрощенний злочин

До 85-ї річниці Голодомору 1932-1933 років школярі долучились до міжнародної акції "Незабудьки пам'яті".
Після перегляду та обговорення проникливого соціального відеоролика "Де б ти не був - вшануй" на шкільній лінійці діти дізнались, що знак квітки незабудьки, як символа пам'яті жертв Голодомору, розроблений у 1986 році учителями цілоденної школи св.Софії в Миссиссаґа в Канаді. Це були часи, коли влада Радянського Союзу активно заперечувала мільйони жертв, замучених штучно створеним голодом на території України зимою 1932 – 1933рр. Цю ідею підхопили спочатку у школах української діаспори, а в 1990-х роках - в львівських школах.  У 2015р. з ініціативи співробітника Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Ярослави Музиченко, символ незабудьки – пам'яті поширився по різних куточках України.

 Тематичну екскурсію для однокласників у шкільному музеї провела учениця 9 класу Анна Пучкова, староста гуртка "Юні екскурсоводи"
 Учні виготовили паперові квіти - незабудьки, символ пам'яті про жертв страшного злочину.
 Прикріпили їх до карти разом з паперовими стрічками, на яких були  написані імена дітей з навколишніх сіл, що були закатовані голодом.
 Таким чином  вшанували пам'ять жертв Голодомору. Акцію присвятили 85 душам тих дітей, які були народжені і проживали у селах громади та померли в 1932-1933 роках. Саме їх імена зявилися на карті разом з незабудьками.




Так у ході проведення акції звичайна карта перетворилась на панно пам'яті про Голодомор.

Немає коментарів:

Дописати коментар