четвер, 29 вересня 2022 р.

Незагоєна рана нашої історії

 

        29 вересня вшановуємо 81-ші роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру (29–30 вересня 1941 року). 

              Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру став символом “Голокосту від куль” і нацистської політики масового знищення людей. Нацистська операція в Бабиному Яру 29–30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші “бабині яри” – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

             Учитель історії Уляна Карімова разом з учнями 8 класу підготувала та оформила виставку матеріалів про трагічні події 29-30 вересня 1941 року у Києві та провела інформаційні хвилинки для учнів та педагогів ліцею.

Офіційні дані говорять що станом на 10 червня 1942 року у місті Кременчук не залишилося жодного представника єврейської національності….
Лікарі, професори та доценти, педіатри, хірурги, гінекологи… Дразін, Туровець, Крейнік, Форштейн, Оканегейгер, Андрієць, Гольдберг, Костман, Геккер — були страчені у Кременчуцькому гетто…
Пирятинське, Лохвицьке, Кобеляцьке – всі вони лишили по собі болючий слід, але не можуть бути нами забуті.

Ми у цей день згадуємо як багато насправді на території окупованої України, а зокрема Полтавщини, було великих та малих таборів — відомих та забутих, малодосліджених, які лишилися лише в архівних документах, та тих які стали меморіалами скорботи.
             Оксана Івахненко, керівник шкільного історичного музею провела для старшокласників національний урок пам'яті про голокост, спираючись на інформаційні матеріали Українського інституту національної пам'яті.
          Обговорюючи відео, учні зауважили, наскільки актуальною є інформація про події понад 80-річної давнини сьогодні, в умовах російської збройної агресії  проти України, що носить злочинний характер геноциду проти українців.
Працюючи з матеріалами освітньої платформи "Червона точка пам'яті", учасники мали змогу познайомитись із свідченнями реальних учасників та свідків подій, дізнались, як можна долучитись до процесу документування та дослідження локальної історії голокосту та інших злочинів нацизму.

Також ліцеїсти побували на віртуальній екскурсії до музею "Пам'ять єврейського народу та голокост в Україні" у м. Дніпро,
під час якої дізналися, зокрема про участь євреїв в українському національному русі опору в роки Другої світової війни та їх спільну з українськими націоналістами боротьбу у складі УПА проти нацизму та радянської окупаційної влади у повоєнні роки.
Вони з гордістю та подивом зауважили, що українці лідирують у переліку країн за кількістю праведників миру у світі.

Підсумовуючи роботу на уроці, діти дійшли висновку, що збереження історичної пам'яті допоможе уникнути жахливих злочинів проти людства у майбутньому.






Немає коментарів:

Дописати коментар