вівторок, 18 жовтня 2022 р.

Європейський день боротьби з торгівлею людьми

 




















    18 жовтня в Україні відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який покликаний вчергове нагадати про необхідність консолідації зусиль органів державної та місцевої влади, громадських організацій з метою підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

      Оскільки торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини, Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

   Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

      Міністерство соціальної політики визначено національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, та, відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади, проводить інформаційно-просвітницькі акції з протидії торгівлі людьми з метою інформування громадян України про цю проблему, а також забезпечує формування державної політики у сфері протидії торгівлі людьми.

  Сьогодні проблема торгівлі людьми набуває особливого значення та актуальності через широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну, у зв’язку з чим мільйони людей вимушені були евакуюватися на інші території або за кордон. Одними із найбільш уразливих до торгівлі людьми в такій ситуації є діти без супроводу або діти, розлучені із сім’єю, жінки, особи з інвалідністю, особи похилого віку та особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми.
     Тому вкрай важливо забезпечити ефективну протидію таким злочинам шляхом колективного реагування та скоординованих дій.
   Свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення недоторканності свободи особи – однією з головних функцій держави.
   Якщо:
   - Вас силою примушували працювати;
   - Вам не виплатили обіцяної заробітної плати;
   - у Вас відібрали паспорт чи інші документи;
   - Вас насильно утримували, контролювали;
   - Вам погрожували, шантажували;
   - Вас змушували до жебрацтва;
   - Вас втягнули у проституцію, порнобізнес;
   - Ви стикнулись з обманом, насильством

Вам завжди є куди звернутись за допомогою!

На території Пришибської сільської ради відповідальний за протидію торгівлі
людьми начальник служби у справах дітей виконавчого комітету
Пришибської сільської ради Володимир ХОРОЩАК, тел. 098-3063-403.

15-47 - Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

527 або 0-800-505-501 - Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

0-800-500-335 або 116-123 - Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації;

0-800-500-202 - “Call-центр” Національної поліції України.

Немає коментарів:

Дописати коментар